top of page

Jak jsem tvořil e-shop

Aktualizováno: 6. 6.




"Určitě to nedělej, my jsme si na to najali profesionální firmu a mám známou, co si dělala stránky sama a nakonec si taky zaplatila firmu a stálo jí to asi 200 000,-" říkal Honza při jednom z hovorů, kdy jsme řešili, jak budeme dále pokračovat s výrobou kovových siluet. "Já si myslím, že to zvládnu, láká mě představa, že si všechno navrhnu sám, bude to vypadat podle mých představ a kdykoliv si budu moct cokoliv upravit. " obhajuju svou myšlenku. Anežka se mnou polemizuje o správnosti mého rozhodnutí, jsem ale neoblomný a vysvětluju jí, že jsem si dřív na jedné šabloně už stránky dělal, a dopadlo to dobře. Na otázku: "A kolik jsi toho prodal?" jsem nedokázal reagovat jinak, než šťouráním ukazováčku do opěradla židle a sklopením zraku. Nakonec jsem ale hrdě odpověděl: "Neprodal jsem nic, ale měl jsem výstavu v Zubří a tam jsem prodal obrazy asi za 30 000,-."


Pod nátlakem okolností jsem málem ustoupil.


Překvapivě jsem ale druhý den po debatě o tom, jak k e-shopu přistoupit otevřel e-mail, kde jsem měl nabídku od poskytovatele webové šablony - 50% sleva. Neváhal jsem ani minutu a přesvědčil Anežku, že těch 6 500,- za to stojí. Navíc budeme mít business plán v ceně základního plánu. To bychom byli hloupí, kdybychom to nevzali. Kupuju, platím, neváhám.


Vystřízlivění přišlo rychleji, než jsem čekal.


Ceny jsou bez DPH, příplatek za firemní e-mail (pro každého člena samozřejmě zvlášť). Příplatkové aplikace. Smiřuju se s tím, že nějaká ta koruna navíc už nás nezabije. V dalších dnech mi pravidelně přichází jeden mail za druhým. Maily pravidelně prezentují 50% slevu. Myslel jsem, že když slevu nevyužiju okamžitě, další možnost přijde za hodně dlouho. Nevadí, tohle vše jen urychlilo start, snažím se sám sebe přesvědčit o tom, že jsem vše udělal správně.


Jak už jsem říkal, vlastní stránky mají tu výhodu, že si můžete vše udělat podle toho, jak se vám to líbí. Úskalí je ale v tom, že mě se každý den líbilo něco jiného. A tak tvořím, vymýšlím, předělávám, do toho kreslím auta, chodím do své hlavní práce a snažím se taky starat o syna a domácnost. Občas vnímám, že je doma i Anežka, zejména když z kuchyně slyším nějaké zvuky, které nápadně připomínají výčitky. "Anežko, když nezačneme podnikat, na dům si nikdy nevyděláme." to je argument, který chvíli funguje, zhruba do chvíle, než dítě začne asi po 48 tento den křičet a domáhat se pozornosti.


"Co s tím logem?" řešíme ve vzácné chvíli klidu zhruba někdy mezi uspáním dítěte a vlastním upadnutím do kómatu. Problém je v tom, že doména (kterou nám Wix poskytnul zdarma) by se měla shodovat s našim logem, které obsahuje písmena

M, A, V - metartvisual.

Metartvisual je obsazená. Vlastní ji kluci z Metvisualu, kteří pod dojmem další expanze skoupili snad veškeré domény, které se nějak podobají jejich názvu. V dřívější konverzaci od nás taky padnul návrh, že uvažujeme o stránkách, které by se mohly jmenovat "Metartvisual." Honza neváhal a nakoupil. Zkouším domluvit přenechání domény, abychom nemuseli upravovat logo a předělávat celý koncept. Celý proces byl ale tak složitý, že jsem to po krátké chvíli vzdal a začal jsem hledat náhradní řešení. Předělávám logo a celý koncept. Nový název - Metartdesign. Tahle doména byla volná a logo jsme pozměnili jen málo, místo písmena "V" jsem do loga zakomponoval písmeno "D".


Geniální.


vývoj vzniku loga metartdesgin
Logo - postup tvorby

"Tak to šoupneme na sociální sítě, ať se o nás ví?" Metartdesign - "tento název, už někdo používá" . Instagram i facebook hlásí, že tenhle pracně vytvořený název zřejmě nebudeme moct použít na sociálních sítích. Improvizujeme, zahrnujeme do názvu podtržítka a vše funguje. Problém vyřešen. Anežka má funkci, stává se z ní správce sociálních sítí. Umisťuju tyto nové informace na náš zbrusu nový web (asi po 20 předělaný) a říkám Anežce, ať vše rozešle známým a rodině, ať byznys roste. Očekáváme příval nových fanoušků.


Nikoho to nezajímá.




S příchodem sociálních sítí přichází další povinnost, vytváření příspěvků. Jakoby toho nebylo málo. Začínám přemýšlet o tom, že vše vzdám a vezmu si půjčku, aby nám nějaká z firem profesionálně zpracovala stránky a budu doufat, že se nedostaneme na částku 200 000,-. Ale vždyť jsem přece před 8 lety ty stránky zvládl sám, teď to přece nevzdám. O tom, co všechno jsem musel na webu nastavit před 8 lety a co v současnosti vám napíšu v příštím článku. Teď se jdu podívat jestli se náhodou na facebooku neobjevil 29. fanoušek, mohl bych ho osobně přivítat.

45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page